پرسش کاربران
ممکن است چند ساعت قبل از امتحان دچار استرس شده و احساس کنید که تمام مطالب از ذهنتان خارج شده است. در چنین مواقعی، بهترین راه رسیدن به آرامش و موفقیت، مرور سریع مطالب است، اما معمولاً زمان کافی برای مطالعه کامل وجود ندارد.
این موقعیت برای داوطلبان کنکور نیز پیش میآید؛ بسیاری از آنها در هفتههای پایانی نمیدانند چگونه حجم زیاد مطالب را مرور کنند و دچار سردرگمی میشوند. خلاصه نویسی یک ابزار مؤثر برای مرور سریع مباحث اصلی هر درس است که در این مقاله به بررسی آن پرداخته ایم.
خلاصه نویسی یا چکیدهنویسی یعنی استخراج و جمعآوری نکات کلیدی به شکلی که با مطالعه مجدد، بتوانید مباحث اصلی را به خاطر آورید. یادداشتهای خلاصه باید کاملاً مختصر و مفید باشند.
خلاصهنویسی مهارتی است که دانشآموزان باید از همان ابتدای تحصیل بیاموزند؛ زیرا در سال کنکور بدون داشتن خلاصههای کامل و دقیق، مرور مباحث بسیار دشوار خواهد شد.
برای تسلط بر خلاصه نویسی و بهرهگیری از آن، باید بدانید چه زمانی و چگونه این کار را انجام دهید. همچنین، با آگاهی از اشتباهات رایج میتوانید از تکرار آنها در فرآیند خلاصهنویسی خودداری کنید.
در زمان برگزاری کنکور، باید به سوالاتی از مباحث مربوط به سه سال اخیر تحصیل پاسخ دهید. حتماً آگاه هستید که حجم و تنوع مطالب کنکوری بسیار زیاد است. یکی از بزرگترین چالشهای داوطلبان کنکور، مشکل فراموشی اطلاعات است. اما با مرور منظم میتوانید بهخوبی از این مشکل پیشگیری کنید.
در دوران جمعبندی، که چند هفته پایانی قبل از کنکور را شامل میشود، باید بتوانید در زمان کوتاه، تمامی مباحث کلیدی را مرور کرده و آنها را بهخوبی در ذهنتان سازماندهی کنید. در این شرایط، تنها ابزاری که میتواند به شما کمک کند، خلاصههایی است که در طول سال تهیه کردهاید. این نکته به خوبی نشان میدهد که چرا باید به خلاصه نویسی توجه ویژهای داشته باشید.
برخی از دانشآموزان عادت دارند که بلافاصله پس از مطالعه یک مطلب جدید، اقدام به خلاصه نویسی آن کنند. اما معمولاً این کار منجر به ایجاد یادداشتهایی پراکنده یا جزوات طولانی میشود که بهجای خلاصه نویسی دقیق، تنها وقتتان را هدر میدهد. این مشکل معمولاً به انتخاب زمان نامناسب برای خلاصه نویسی برمیگردد.
نباید خلاصه نویسی را به تأخیر بیندازید؛ اگر محتوایی را به طور کامل مطالعه کنید اما خلاصهنویسی آن را بعد از چند هفته انجام دهید، ممکن است به دلیل فراموش کردن بخشهایی از مطلب، خلاصهنویسی شما ناقص شود.
هر فرد و هر درس، نیاز به رویکرد متفاوتی برای خلاصه نویسی دارد، اما رعایت برخی اصول خلاصه نویسی میتواند به حرفهایتر شدن کار شما کمک کند. در هنگام خلاصه نویسی به کلمات کلیدی و مفاهیم اصلی توجه کنید و آنها را با عباراتی کوتاه و ساده به زبان خودتان یادداشت کنید. استفاده از جداول، نمودارها، و یا کلمات اختصاری به جای جملات طولانی میتواند کار خلاصهنویسی را آسانتر و اثربخشتر کند.
در پاسخ به این سوال که از کجا بفهمیم خلاصه نویسی درس بهدرستی انجام شده، توصیه میشود قبل از نوشتن خلاصه به این فکر کنید که قرار است چند ماه دیگر به سراغ این مطالب بروید. از خود بپرسید چه مواردی را باید یادداشت کنید تا بعدها با خواندن آنها، کل موضوع برایتان تداعی شود؟
همانطور که اشاره کردیم، برای مرور و جمعبندی هیچ ابزاری به اندازه یک خلاصه نویسی دقیق و مفید نیست. اما این تنها فایده خلاصه نویسی نیست؛ در ادامه برخی از مزایای کلیدی خلاصه نویسی برای آمادگی کنکور را میبینید:
برای خلاصه نویسی مؤثر، نیازی به ابزارهای پیچیده ندارید، اما بهتر است از یادداشتهای پراکنده یا حاشیهنویسی روی کاغذهای نامنظم بپرهیزید. با اختصاص یک دفتر یا کلاسور برای خلاصه نویسی، ارزش کار خود را بالا ببرید.
همچنین، حداقل دو رنگ خودکار و یک یا دو ماژیک هایلایت تهیه کنید. خلاصههای مرتب و ساده، انگیزه شما را برای مطالعه چندبرابر میکنند. اما نیازی به تزئین اضافی یا صرف زمان زیاد در این مرحله ندارید.
آمادگی برای خلاصه نویسی تنها به معنای آماده کردن دفتر و هایلایتر نیست؛ بلکه به آمادگی ذهنی هم نیاز دارید. برخی مشاوران توصیه میکنند که همزمان با مطالعه خلاصه نویسی کنید، چون این کار تمرکز را افزایش میدهد؛ البته در واقع این روش بیشتر یادداشتبرداری است نه خلاصه نویسی.
در اولین مطالعه، معمولاً نمیتوانید تشخیص دهید که کدام قسمتها مهمترند و حس میکنید که باید همه چیز را بنویسید. برای آمادهسازی ذهنی، ابتدا مطالب را یک بار بخوانید و سپس با زدن چند تست آموزشی، به فهم و تسلط نسبی برسید. این کار بهترین زمان را برای خلاصه نویسی ایجاد میکند.
پیش از آنکه خلاصه نویسی را شروع کنید، به نکات مهم زیر توجه کنید:
برخی از اشتباهات رایجی که در زمان خلاصه نویسی بین داوطلبان دیده میشود شامل موارد زیر است:
برای برخی درسها مانند زیستشناسی، خلاصه نویسی ممکن است دشوار باشد یا به دلیل اهمیت جزئیات نتوان آنها را خلاصه کرد. در این موارد، برای مرور، بهتر است به متن اصلی رجوع کنید.
با این حال، حتی در درسهای جزئی مثل زیست، بخشهایی وجود دارد که نیازمند توجه بیشتر هستند. روشهایی نظیر حاشیهنویسی نکات مهم، خط کشیدن زیر مطالب، علامتگذاری، دستهبندی، استفاده از هایلایترهای رنگی یا کشیدن نمودار درختی به مرور بهتر کمک میکنند و باعث افزایش تمرکز در زمان مطالعه میشوند.
گاهی با دیدن خلاصههای داوطلبان کنکور که یک صفحه مطلب را به چهار صفحه گسترش دادهاند تعجب میکنم! دوستان عزیز، هدف از خلاصه نویسی، جمعکردن مطالب به شکلی مختصر است، نه جزوهنویسی. از اضافهنویسی و پرداختن به جزئیات اضافی خودداری کنید؛ چرا که این کار باعث میشود خلاصهها به اندازه کل جزوه یا حتی بیشتر زمانبر باشند.
توصیه میشود ابتدا کلمات کلیدی و اصلی را انتخاب کنید و سپس در حداقل کلمات ممکن جزئیات ضروری را کنار هر کلمه بنویسید.
استاندارد خلاصه نویسی برای یک کتاب پنجاه صفحهای این است که آن را در نهایت روی سه یا چهار برگ A4 خلاصه کنید.
اگرچه استفاده از خلاصههای دیگران مانعی ندارد، اما بهتر است که خودتان شخصاً خلاصه نویسی کنید. هر شخص، بنا به فهم و نیاز خود، تنها برخی از مطالب را در خلاصههایش درج میکند، که ممکن است همانها از نظر شما مهم نباشند. همچنین، سبک و لحن نگارش دیگران ممکن است برای شما ناآشنا یا ناراحتکننده باشد.
اگر فرصت کمی دارید یا به دلیل تنبلی تا آخرین لحظات صبر کردهاید، میتوانید از خلاصههای دیگران استفاده کنید.اما راه بهتر، تهیه کتابهای جیبی و کتابهای خلاصه نویسی مخصوص مرور است استفاده کنید.
خلاصه نویسی یک مهارت است که با تمرین و تکرار بهبود مییابد. برای تهیه یک خلاصه استاندارد و مفید، باید اصولی را رعایت کنید. در این مقاله به اهمیت و فواید خلاصه نویسی برای کنکور پرداختیم، زمان مناسب و ابزارهای لازم برای آن را معرفی کردیم و برخی از اشتباهات رایج را بررسی کردیم. همچنین سعی شد بهترین روشها برای خلاصه نویسی در هر درس به شما ارائه شود.
دوشنبه 28 آبان 1403 - 13:40
پنجشنبه 24 آبان 1403 - 14:25
سه شنبه 22 آبان 1403 - 16:20
نظرات کاربران نظر خود را مطرح نمایید
جهت ثبت نظر خود به سیستم وارد شوید.
ورود